Snakker nettroll samme språk?

www.retorika.no

I kommentarfeltet får vi mulighet til å utøve vår ytringsfrihet, dele kunnskap og utvikle debattene. Men her spres det også hatefulle ytringer, noen ganger helt uprovosert.

Vi har analysert kommentarene på Sophie Elises offisielle facebookside og bloggen til programleder, gründer og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, for å undersøke hva som kan være felles for nettrollene, språklig sett. Her er våre refleksjoner.

Tematikk på avveier

Både Sophie Elise og Kleiven blogger begge om sine personlige liv, men også aktuelle samfunnstemaer som opptar dem. Kleivens blogg har dessuten en overvekt av faglig innhold, særlig innen svindel og risiko. Man skulle derfor tro at hetsen de mottar kritiserer deres holdninger, deres perspektiver og deres fokusområder – det de tematiserer og problematiserer i offentlighet.

Men det gjør de ikke. Både Sophie Elise og Kleiven mottar hets som går på utseende eller bekledning.

Når nettrollet skriver ”Du kunne sikkert vært litt pen om ikke nesen din var så stor” til Kjell-Ola Kleiven, blir han ikke kritisert for det han fremmer som sitt budskap, men på det han er.

Kritikken i netthets vender seg mot person framfor sak, og det kan hende det er derfor det gjør ekstra vondt. Likevel, vi vet alle at når vi offentliggjør oss selv og våre meninger, er vi fritt vilt for motstridende meninger og motargumenter, men hvorfor er hetsen så annerledes?

Retoriske uskikker som rakker ned

Ulike retoriske uskikker virker å prege og kjennetegne netthetsen, som bidrar til å gjøre den både distinkt og smertefull. De er uskikker fordi de omgår våre normer for sunn, høflig debatt, og omgår derfor også sin funksjon som tilbakemelding, bidrag eller konstruktiv kritikk.

De mener ikke å kommentere et innlegg med ny innsikt eller andre perspektiver, og de inviterer ikke til videre argumentasjon. De er kommentarfeltets små, sure oppstøt – de har ingen funksjon utover å gi ubehag.

Retorisk uskikk: Spekulasjon i underliggende motiver

Spekulasjon i underliggende motiver innebærer at man tar spranget fra et ytret argument til generelle standpunkter og motiver som kan farge personens syn på saken.

Et eksempel på dette er når Sophie Elise forteller om hvor sint hun er på seg selv for å ikke like å trene, blir hun anklaget for å ha operert kroppen sin til et uoppnåelig ideal. Det er jo tross alt helt greit å ikke like treningen om man har idealkroppen fra før av.

Kropp og trening hører tett sammen i dag, men kroppen hennes behøver ikke nødvendigvis være motivet bak hennes uttalte holdning til trening.

Retorisk uskikk: Frontutvidelse

Her tar man spranget fra et utsagn eller argument til generelle standpunkter og motiver om andre temaer enn det aktuelle.

For eksempel fikk Sophie Elise en kommentar på et innlegg om hennes relasjon til andre bloggere, med tilhørende bilder av henne selv og en annen kvinnelig blogger, som spurte om hun bevisst spilte mindre på kropp etter at hun fikk kjæreste.

Det kunne vært et oppriktig spørsmål, men fordi det tar utgangspunkt i tematikken og bildene, og tar spranget til hennes holdninger på et annet tema, fungerer det som uskikk, og dermed også som hets.

Retorisk uskikk: Falsk dikotomi

Den falske dikotomien handler om at man feilaktig tolker to egenskaper som gjensidig utelukkende. En kvinne er for eksempel enten gravid eller ikke gravid – det er et korrekt dikotomi.

Kleiven ble etter et av sine programmer kalt ”glatt, vestkantgutt og klyse” i en kommentar, etterfulgt av ”jeg får mer sympati med svindleren enn deg”. Her tar nettrollet for gitt at man ikke kan være både vestkantgutt og sympatisk, som selvfølgelig ikke er tilfelle.

Nettrollene opptrer og snakker altså ganske likt. Heldigvis finnes det klare grenser for hva som er tillatt eller ikke, og nettmobbing kan anmeldes. Men ved å vite mer om nettrollene, kan vi håndtere dem bedre. Kjell-Ola Kleiven skriver: “Hva svarer man på slikt egentlig?” Svaret kan være enkelt: belys, søk kunnskap og forstå hvem og hva nettrollene er. Hev deg over dem. Og senk dem med ignoranse.

 

Kilder:

-Sophie Elises offentlige Facebookside (https://www.facebook.com/sophieelise.no/?pnref=lhc),

-Kjell-Ola Kleivens blogginnlegg om netthets (http://kleivenblogg.no/alt-som-er-feil-med-meg-og-litt-til/)

-Kock, C. E. J. (2012). Retoriske uskikke i offentlig debat – illustreret med eksempler fra prostitutionsdebatten. Rhetorica Scandinavica, (59)

Retorika er et kommunikasjonsbyrå med spisskompetanse på retorikk og brukervennlig kommunikasjon. Vi hjelper virksomheter med å nå ut med budskapet sitt, og kan bidra med operativ kommunikasjonsbistand, kurs og rådgivning. Om du ønsker å snakke med oss, kontakt oss på 90946063.

Ja takk, jeg vil melde meg på nyhetsbrev og få nye blogginnlegg tilsendt!