Dette bør du tenke på når du foretar en språkvask

www.retorika.no

I de aller fleste tilfeller vil det lønne seg med en aldri så liten språkvask når man først har funnet frem rødpennen. Noen ganger går det raskt når vi skriver, og tankene kan av og til havne rett i dokumentet. I disse tilfellene fører det nesten alltid til at teksten blir mer utilgjengelig for leseren, som følge av at vi som skribenter selvsagt vet hva vi skriver om. Så hvilke grep kan vi ta for å gjøre teksten mer tilgjengelig og lettforståelig for den som skal lese?

Les også: Slik korrekturleser du tekst

1. Sjekk setningsoppbyggingen. Kan det sies på en mer direkte måte? Hvordan ville du sagt det til den personen du skriver for?

2. Vær varsom med fagbegreper og andre tunge eller vanskelige ord. Kjenner leseren din til dette begrepet? Hvis ikke, kan du forklare det, eller finnes det et synonym som passer bedre?

3. Bruk skjønn rundt passivformer. Tas det hensyn, eller tar vi hensyn? Vis aktører der det er behov for å vite hvem som spiller rollene. Det er oftere enn du tror. Rasjonering på passivform kan virke demokratisk ved å gi leseren innsyn i det hun må få vite.

4. Varier dine ordvalg. Vær konsekvent i begrepsbruken for å hindre forvirring, men ikke gjenta deg selv. Finn synonymer som klinger godt og skaper variasjon, men som likevel belyser det samme som ordet du bytter ut. Nesten ingen synonymer bærer akkurat samme assosiasjoner selv om de refererer til samme ting i verden. Variasjon i språket kan likevel bidra til å gjøre teksten lettere å lese.

 

Lykke til!

Ja takk, meld meg på nyhetsbrev og få nye blogginnlegg rett i innboksen!

 

, , , ,